JOOMLA SEO

(Nem csak) Joomla keresőoptimalizálás

Cégünk több ezer különböző nyílt forráskódú és egyedileg fejlesztett weblap SEO tapasztalatával rendelkezik, szinte minden weblap motort láttunk már. A nyíl forráskódú tartalomkezelő rendszerek közül a legnépszerűbbek közé tartoznak a Joomla és Wordpress oldalak, így nem meglepő talán, hogy az általunk jelenleg optimalizált weboldalak között is rengeteg ilyen site található.

A Google keresőoptimalizálás alapelvei minden weboldal esetében ugyanazok; a tartalomnak meg kell felelnie a Google algoritmus irányelveinek, „elvárásainak”. Ám minden rendszer más kicsit, eltérő „tudással” rendelkezik és eltérő opciókat biztosít a SEO-hoz, így a Joomla esetében is vannak bizonyos beállítási lehetőségek és a hatékonyságot növelő keresőoptimalizálási technikák.

Maga a Joomla CMS biztosítja a keresőbarát felépítéshez szükséges beállításokat, ami az első lépés a hatékony optimalizáláshoz. Lehetőségünk van a keresőbarát névátírásra -, egyedi, kulcsszavas URL megadásra -, adhatunk az egyes aloldalainknak egyéni title taget és meta leírást is. Ez utóbbit a Google a rangsorolásnál nem veszi figyelembe már, viszont egy jól megfogalmazott meta description kattintásra ösztönző lehet a találati listán. (Már ha az jelenik meg, és nem valami mást jelenít meg helyette a Google az oldal tartalmából. De ebbe most ne mélyedjünk bele jobban.)

Azonban hiába keresőbarát a Joomla weblapmotor, ha nem végezzük el a rendszerben a szükséges beállításokat, illetve nem a SEO céljainkhoz igazodva építjük fel a menüstruktúrát, az egyes aloldalak elérhetőségét. A helytelenül kialakított URL-szerkezet, az átgondolatlanul megszüntetett vagy módosított oldalak, továbbá a nem kellő körültekintéssel bevezetett SSL tanúsítvány mind olyan tényezők, amik miatt a weblap tartalmai nem megfelelően lesznek bemutatva a Google keresőrobotok számára. S mivel a baj nem jár egyedül általában: ha a fentiek közül egyszerre több is előfordul, akkor bizony elbúcsúzhatunk a jó keresőpozícióktól.

Joomla SEO, keresőoptimalizálás

A Joomla bővítmények és az „automatikus optimalizálás”, avagy mit NE csináljunk

Az alap webmotor által kínált funkcionalitáson túl, megannyi bővítmény és sablon érhető el a rendszerhez a hivatalos Joomla bővítmény könyvtárban, továbbá - sajnos –, a nem hivatalos, ellenőrizetlen fejlesztések révén egyéb weboldalakról letölthetően is. Soha ne használjunk olyan bővítményt, amely nem esett át a szükséges átvizsgáláson és nem felel meg a Joomla szabványoknak, illetve nem megbízható forrásból származik!

Egy laikus könnyen eltéved a több száz Joomla komponens, modul, plugin kínálatában, amelyek első látásra fantasztikus és nélkülözhetetlen funkciókat és látványelemeket kínálnak, ráadásul néhány kattintással telepíthetőek. Ám a rosszul megválasztott vagy túl sok bővítmény miatt a betöltődési idő lassulhat, a komponensek és pluginok hiányos vagy nem megfelelő beállításai kisebb-nagyobb hibákat generálhatnak, a bővítmények összeakadhatnak egymással, egyes kiegészítők pedig felülbírálhatják az alaprendszerben megadott keresőbarát beállításokat. S bár ilyen esetekben elsőre jónak tűnhet a weblap megjelenése és működése, de nem fog megfelelni a Google-algoritmus követelményeinek, a problémákat pedig néha lassan és nehezen lehet csak felderíteni. Törekedjünk rá, hogy minél kevesebb, tényleg csak a számunkra szükséges kiegészítőt telepítsünk fel, és azokat megfelelően állítsuk be, ellenőrizzük le működésüket!

Aki rutinosabb, látott már több Joomla weblapot és az optimalizálásról is van némi fogalma, azt is könnyen elcsábíthatja egy-egy kecsegtető ajánlat a bővítmény könyvtárban. Mert bizony a keresőoptimalizálás hatékonyságát növelő, automatizált Joomla SEO-t ígérő bővítményekből is szép számmal akad a repertoárban… Ezek az adott tartalmi elemekhez (cikk, kategória, komponens oldal, címke oldal, stb.) automatikusan generálnak title taget, meta leírást, valamint az alaprendszert felülbírálva, saját névátírással egyedi URL-eket is, stb. Az ilyen SEF / SEO kiegészítőket jobb kerülni, mert egyes esetekben működésképtelenné tehetik a Joomla weblap motor bizonyos funkcióit, ráadásul jellemzően külön adatbázisba dolgoznak, így a későbbi eltávolításuk sem egyszerű.

Természetesen az ilyen hibák elkerülhetőek, illetve utólagosan is orvosolhatóak, és egy "egészséges", keresőbarát módon kialakított Joomla weblap már jó eséllyel indulhat a SEO versenyben. Ám a megfelelő felépítés önmagában kevés, az élmezőnybe csak akkor fog tudni bekerülni, ha a honlap URL struktúrája és metaadatai mellett a szöveges és képi tartalmak, valamint a külső és belső linkprofilja is mindenben megfelel a Google elvárásainak! Innentől kezdve gyakorlatilag mindegy, hogy Joomla weblapmotort vagy mást használ, ugyanúgy szükséges elvégezni a keresőoptimalizálás kötelező elemeit.

Miért bízza ránk a Joomla SEO-t?

Amellett, hogy közel százhatvan Joomla weblap elkészítése fűződik hozzánk, online marketing szolgáltatásainkon belül több, mint 16 éve a SEO a fő szakterületünk.

Az elmúlt években több száz Joomla weboldal keresőoptimalizálását végeztük; az egészen kis, pár aloldalas honlapoktól kezdve a VirtueMart, JoomShopping, HikaShop és egyéb webáruházakon át egészen a többnyelvű, nemzetközi "gigasiteokig".

Az ingyenes és fizetős formában elérhető, több ezernyi Joomla bővítmény és ezek különféle beállítási lehetőségei gyakran meglepő hibajelenségeket képesek produkálni, így szakértőink sok csodát láttak már a ránk bízott Joomla weboldalak keresőoptimalizálása során.

Ilyen esetben - felvont szemöldökkel, elnéző mosollyal vagy épp fogcsikorgatva - igyekszünk elbánni ezekkel a problémákkal, és javítani a hibákat, korrigálni a negatív hatásokat.

Miben tudunk segíteni, ha ránk bízza Joomla weblapja keresőoptimalizálását?

SEO szakértőink átvizsgálják a weblapot és megszüntetik a szerkezeti hibákat, pótolják a hiányosságokat, a szövegíróink a kulcsszavaknak és SEO céloknak megfelelően felturbózzák a tartalmakat, s az onsite munkálatok mellett természetesen a szakszerű linképítést is elvégezzük.

Emellett többcsatornás, komplex online marketingszolgáltatást is igényelhet cégünktől, hiszen a keresőoptimalizálás mellett további tevékenységeink közé tartozik a Google Ads és Facebook hirdetések kezelése, amelyet PPC-csapatunk végez.

Ha felkeltettük érdeklődését, értékesítőink készséggel segítenek az Ön számára legkedvezőbb szolgáltatás és díjfizetési konstrukció megtalálásában.

Kérjen ajánlatot még ma!